10 Tips om te blijven sporten in de winter

Het is te koud, het is te donker, ik ben te moe... Klinkt dit bekend in de oren? Dan ben je zeker niet de enige! We zijn daar ook eerlijk in: In de winter vraagt jouw sportritme inderdaad wel enige aanpassing. Maar niets is onmogelijk! Hierbij geven we je graag enkele tips om het sporten toch te blijven onderhouden: 

Ga thuis aan de slag

De weersomstandigheden en de beperkte hoeveelheid licht kunnen inderdaad wat storende factoren zijn. Is buiten sporten geen optie tijdens de wintermaanden? Ga dan gewoon thuis aan de slag! Je zou versteld zijn van wat je allemaal eenvoudig thuis kan doen. Op Youtube vind je héél wat inspiratie om thuis dagelijks jouw work-out uit te kunnen voeren, dus no excuses! 

Zoek een sport-buddy 

Zorg dat je iemand vindt met wie je samen kan gaan sporten, die je motiveert en die je herinnert aan jouw commitment als jullie een sportafspraak hebben gemaakt. Omgekeerd ook: Wees diezelfde motivator voor jouw sport-buddy! En belangrijk: Vier samen jullie resultaten! 

Zet een doel 

Doel stellen werkt motiverend. Schrijf je in voor een loopwedstrijd, of meld je aan bij een sportclub waarin je samen naar een doel toe werkt. Dat geeft je richting en motiveert je om je trainingen ook effectief uit te voeren. Wees concreet in het stellen van doelen, vage doelen werken niet! Definieer dus je doel in tijd en noteer per wanneer je welke training inplant. Formuleer je doel ook als een Speech Act: Ik zal, Ik ga, .. En niet als 'ik zou willen, Ik zou wensen, Ik hoop dat...'. Wees je bewust van de kracht van jouw woord! Bijvoorbeeld: Tegen 31 maart ga ik 10 km lopen. 

Maak een goede planning 

Planning is key! Dat geldt voor alles zo. Een planning zorgt ervoor dat je zelf jouw doelen realistisch maakt, aangepast aan jouw leven. Maak blokken in je agenda om jouw trainingen in te plannen. Een goede voorbereiding is al half werk. Het zorgt ervoor dat je overzicht en rust hebt in je hoofd. Het enige wat je hoeft te doen is de planning na te komen. De kracht van jouw woord, remember ;-) 

Houd je voortgang bij 

Als je je resultaten bij houdt, krijg je van zelf zicht op jouw vooruitgang en werkt heel motiverend. Dat kan je tegenwoordig heel makkelijk doen via een aantal apps: RunKeeper, Google Fit, Moves, Daily Fit, Stava, 7- minute Work Out,... 

Investeer in degelijke kleding 

In het winter is het soms al eens koud buiten. Geloof het of niet, maar dat hoort er nu eenmaal bij! ;-) Daarom is het belangrijk om je goed aan te kleden, liefst in laagjes. Zo hoef je je daar alvast niet meer druk over te maken. Goede kleding hoeft daarom ook niet heel duur te zijn. Bij H&M & Forever21 vind je heel goede sportoutfits, maar ook Oysho heeft heel leuke en betaalbare sportkledij.

Wissel af! 

Routine en verveling zijn dodelijk als het aankomt op het onderhouden van jouw trainingen. Daarom is het zo belangrijk om voldoende afwisseling in te plannen. De ene keer kan je kiezen voor een cardio-training, de andere keer dan weer voor een krachttraining. Zorg vooral dat je voor jezelf een goede afwisseling vindt waar jij je goed bij voelt en waardoor je niet verveeld geraakt. 

Zorg voor een goede opwarming 

Zoals we eerder al vermeldden, is een goede voorbereiding reeds de helft van het werk. Daar hoort ook een goede opwarming bij! Als je in de winter gaat sporten en het is wat koud, is het eens zo belangrijk om je spieren goed op te warmen, zodat je geen blessures krijgt. Als je buiten gaat sporten, is het belangrijk om eerst binnen een kwartiertje op te warmen. 

Eet lichte maaltijden 

Sporten is zorgen voor je lichaam. Maar jouw lichaam heeft ook de juiste voeding nodig. Plan daarom ook momenten in om voor goede, volwaardige voeding te zorgen. Natuurlijke, onbewerkte & verse voeding spelen daarin een hoofdrol. Vermijd suikers, bewerkte & kant-en klare producten. Deze bevatten namelijk zoveel suikers en chemische additieven, dat je meer slecht dan goed doen voor jouw lichaam! 

Beloon jezelf 

De beste motivatie is beloning! Wees trots op jezelf, wees mild voor jezelf en beloon jezelf. Kies zelf wat voor jouw een mooie beloning is: Een avondje naar de welness gaan, dat ene boek kopen dat je al zo lang wilde, eens naar de film gaan, ... The choice is yours! 

Healthy Body, Healthy Mind, Happy Life

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x