Myofasciale therapie & Dry Needling

Myofasciale therapie is een therapievorm waarbij pijnen behandeld worden die hun oorzaak vinden in een verkeerd functioneren van spieren. In deze spieren ontwikkelen er zich triggerpunten ( pijnpunten) die pijnen veroorzaken [met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone]

Een triggerpunt kan gezien worden als een kleine lokale verharding in de spier ( een verhard bandje) [waar spiervezels zelfs in rust actief zijn]. Deze lokale spierknoop kan lijden tot een verminderde doorbloeding en een opstapeling van afvalstoffen, wat op zijn beurt de lokale en uitstralingspijn kan verklaren.

Via een grondige spieranalyse kunnen deze triggerpunten opgespoord en behandeld worden met specifieke behandelingstechnieken, zoals dry needling.

Dry needling is een techniek waarbij  een zeer fijne en steriele accupunctuurnaald in de huid en de spier wordt geprikt zonder dat hierbij een vloeistof in de spier wordt gespoten ( dry). Door het aanprikken van deze triggerpunten zal dit triggerpunt in de spier verdwijnen, waardoor de spier terug kan ontspannen en de pijn zal doen wegtrekken. 

Er zijn verschillende redenen waardoor triggerpunten kunnen ontstaan:

  • Stress
  • Langdurig zitten in een zelfde houding ( bureauwerk)
  • Chronische overbelasting van spieren door repetitief uitvoeren van dezelfde beweging ( schilderen)
  • Acuut trauma ( enkeldistorsie)
  • Immobilisatie ( door het dragen van een gips)

De laatste jaren wordt het belang van deze triggerpunten als oorzaak van vele pijnklachten steeds duidelijker. Uiteraard is dit slecht één aspect van het complexe gegeven van pijn en streven we binnen onze praktijk naar een totaalaanpak. Met dry needling kunnen we op een gerichte manier de triggerpunten in spieren behandelen, maar hier stopt onze behandeling echter niet. In een 2de fase gaan we op zoek  naar de onderliggende oorzaken van deze triggerpunten. Via een grondige analyse proberen we te achterhalen waarom bepaalde spieren deze triggerpunten ontwikkelen. Zo weten we dat spieren vaak minder goed functioneren als compensatie op andere spieren die te zwak zijn of waarover we onvoldoende controle hebben. Via een aangepast oefenprogramma kunnen we deze zwakke schakels in het lichaam terug optrainen om op deze manier het evenwicht opnieuw  te herstellen.

Healthy Body, Healthy Mind, Happy Life

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x